Cast


Theun Plantinga - Titus

Theun Plantinga - geboren en getogen in Feanwâlden - speelt de hoofdrol van Titus Brandsma. Hij noemt dit zelf de mooiste rol die hij ooit heeft gespeeld. Het is een hele andere rol dan de komische rollen die het publiek van hem gewend is. 

In 2012 en 2014 speelde Theun de sluwe bisschop Hildegard in Bonifatius de Musical die eveneens in de Bonifatiuskapel werd opgevoerd. Daarnaast vertolkte hij hoofdrollen in diverse succesvolle landelijke tours en tv-producties. Recent was hij te zien in Masha en de Beer als ‘de beer’, de muzikale komedie Seks Tips en Tina de Musical. In de laatste twee producties werkte hij samen met Alexandra Alphenaar met wie hij een geweldige chemie heeft op het podium. In TITUS speelt zij zijn muze en geweten. 

Theun heeft meerdere raakvlakken met Titus Brandsma. Zo was het nummer ‘Nada te turbe’, geschreven door Teresa, ook zíjn lievelingsnummer. Het lied werd gezongen tijdens vieringen van  de Franse geloofsgemeenschap Taizé, die hij in jongere jaren bezocht. Mensen uit verschillende landen lazen daar een Bijbeltekst voor. Hij koos er heel bewust voor om in Frankrijk een Friestalige tekst voor te lezen uit de Fryske Bibel. Ook Titus hield in 1926, bij de aanleg van de Bonifatiuskapel, tot verbijstering van de aartsbisschop zijn preek grotendeels in het Frysk. In die tijd was dat heel ongewoon en tegendraads.

Voor deze hoofdrol heeft Theun zich enorm verdiept in de persoon Titus. Gedurende het proces is hij hem steeds beter gaan begrijpen. Vooral ook de speciale band die hij had met de Spaanse mystica Teresa. Het is voor hem vergelijkbaar met de band die hij met zijn moeder heeft, die drie jaar geleden is overleden. Theun voelt dat zij bij hem is, net zoals Titus dat met Teresa had. Vanuit die emotie kan hij zich goed in Titus verplaatsen.

Foto: Marit Anker

Alexandra Alphenaar - Teresa

Voor Alexandra Alphenaar – geboren in Hoorn en opgegroeid in Grootebroek - is het de eerste keer dat ze mag acteren in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Ze is onder de indruk van de kapel en vindt het fantastisch om hier zo’n serieuze rol te mogen spelen. 

Alexandra is vooral bekend door de rol Ronja Huygens in de serie Goede Tijden Slechte Tijden, waarin zij van 2008 tot en met 2010 te zien was. Daarnaast was de Nederlandse actrice te zien in diverse musicals zoals Turks Fruit en The Sound of Music. In TITUS speelt zij Teresa van Avila, een Spaanse mystica uit de Middeleeuwen die Titus Brandsma erg inspireerde.

Alexandra ziet het als een geweldige kans om een hele andere kant van zichzelf te ontwikkelen. Al viel het tijdens de repetities niet altijd mee om serieus te blijven met haar tegenspeler Theun Plantinga met wie ze tot nu toe alleen maar komische rollen heeft gespeeld. De acteurs leerden  elkaar dankzij Titus en Teresa op een hele andere manier kennen. Alexandra omschrijft Teresa als een interessante vrouw die mensen nu nog kan inspireren om op zoek te gaan naar de stilte in zichzelf. 

Foto: Marit Anker

Maike Boerdam - God

Maike Boerdam – geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen - speelt de rol van God in TITUS. Samen met Joop Wittermans, die de duivel speelt, vormt zij de rode draad in dit muziektheaterstuk.
 
Maike is bekend met de Bonifatiuskapel want in Bonifatius de Musical mocht de actrice ook al één van de hoofdrollen (Lioba) spelen. Maike heeft veel ervaring als actrice. Zo speelde ze onder andere in de musicals Annie en Miss Saigon. Voor de rol van Winniefred Banks in de musical Mary Poppins ontving ze in 2010 de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol.

Maike Boerdam was verrast dat zij als vrouw de rol van God mag spelen in TITUS. De manier waarop God in deze voorstelling wordt neergezet zorgt volgens haar voor een mooie dubbele boodschap: je laat mensen heel vrij om ook op een andere manier over het geloof na te denken. 
De actrice verwacht dat het een levendig  duel gaat worden tussen God en de duivel. Overigens gebeurde het in de middeleeuwen veel vaker dat in  zogenaamde passiespelen het verhaal door God en de duivel werd verteld. 

Foto: Marit Anker

Joop Wittermans - Duivel

Joop Wittermans speelt de rol van de duivel in TITUS. Een rol met een rafelig randje en dat vindt hij het mooist om te spelen. Samen met God vertelt de duivel het levensverhaal van Titus Brandsma.

Joop werd vooral bekend van zijn rollen in series als Goede Tijden Slechte Tijden en Vrouwenvleugel. Ook speelde hij in diverse films, zoals De Gouden Swipe, De Fûke, Nynke en Van God Los. Recent was hij te zien als ‘Max’ in de voorstelling ‘Trouwerijen en rjochtsaken, smoarge hoeren, ligers, minne heiten en memmen, ûnnoazele bern en het hâldt mar net op’ van het Friese theatergezelschap Tryater. 

Wittermans is geboren en getogen in Burgum, dus Dokkum is voor hem geen onbekend terrein. In 2004 – toen het 1250 jaar geleden was dat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord -  speelde hij mee in de opera ‘Bonifacius’ die destijds in de Bonifatiuskapel werd opgevoerd met operazangeres Tania Kross in de hoofdrol. 
Dat het script van TITUS geschreven is door Bouke Oldenhof en geregisseerd wordt door Bruun Kuijt gaf voor Joop Wittermans de doorslag om mee te doen. Met Bouke heeft hij echt een klik op theatergebied en ook met Bruun heeft hij meerdere keren op een hele prettige manier samengewerkt.

Foto: Marit Anker

Albert Secuur - Dominee Kapteyn

Albert Secuur speelt in TITUS de rol van de jonge dominee Johannes Kapteyn, met wie Titus Brandsma bevriend raakte in het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net als Kapteyn is Albert Secuur een Groninger.

In Friesland is Albert Secuur vooral bekend van zijn rol als Hermanus Gonggrijp in de theatervoorstelling Marijke Muoi. Daarnaast speelde hij in televisieseries als Petticoat, Hollands Hoop en Stanley H. In TITUS vertolkt hij, naast de rol van dominee Kapteyn, de rol van Prior in het klooster. Van Titus Brandsma had hij wel gehoord, maar dat het zo’n bijzonder verhaal was wist hij niet. Hij verbaast zich erover wat Titus in zijn leven allemaal voor de maatschappij heeft gedaan.

In de Bonifatiuskapel in Dokkum was Albert nog nooit geweest. Wel in het concentratiekamp Dachau, waar dominee Kapteyn (34) en Titus Brandsma (61) kort na elkaar de marteldood stierven. Vijftien jaar geleden reed hij daar toevallig langs tijdens een vakantie. Toen bezocht hij het kamp, niet wetende dat hij later de rol zou spelen van de man die hier gevangen zat wegens zijn verzet tegen de nazi’s. 


Foto: Marit Anker

Jan-Willem Hofma - Heit
Jan-Willem Hofma uit Leeuwarden speelt de heit (Fries voor ‘vader’) van Titus Brandsma. Jan-Willem houdt van locatietheater en vindt het prachtig dat deze voorstellingen in Dokkum plaatsvinden, in de regio waar hij opgegroeid.

Sinds acht jaar is Jan-Willem professioneel acteur. Hij doet vooral veel commercials, voor bijvoorbeeld de McDonalds of Bol.com. Maar ook wordt hij vaak gevraagd voor gastrollen in series als Goede Tijden Slechte Tijden (havenmeester), Flikken Maastricht (marechaussee) en recent als agent in Hendrik Groen. Ook was de Friese acteur in films te zien als Gooise Vrouwen II (agent) en Ventoux (wiskundeleraar). Verder werkte hij mee aan de Familie Kruys (alcoholist) en de eerste Nederlandse Netflix-serie Ares, waar hij de vader van één van de hoofdrolspelers speelt. 

Foto: Marit Anker

Timna Haquebord - Mem

Timna Haquebord danste vijf jaar geleden in Bonifatius de Musical en herinnert zich vooral nog de bijzondere sfeer in de kapel. Zij is blij dat er weer zo’n grote productie in haar geboortestad is en dat ze daarin een belangrijke rol mag spelen, namelijk de mem (Fries voor ‘moeder’) van Titus Brandsma. 

Timna is naast haar werk als redacteur bij een uitgeverij actief bij het Musicaltheater Vals Alarm in Groningen. Haar passie voor musical, theater en zingen zit er al van jongs af aan in. Vorig jaar won ze voor de rol van Maureen in RENT de Amateur Musical Award voor beste bijrol. Timna doet  ook veel voice-over werk. Zo heeft zij bijvoorbeeld de stem van Anne Frank ingesproken voor de audiotour van het Anne Frank Museum in Amsterdam. Momenteel zingt Timna kinderliedjes in voor Studio Het Woeste Woud.

Foto: Marit Anker


Overige acteurs: Van links naar rechts: Ewoud Nutma, Dirk Monsma, Jaap Bos, Emmely Evers, Sjoerd de Hoop, Marcin Rachula, Jaap Osinga en Mathijs Fokkema. Foto: Marit Anker
 

De kinderen uit TITUS.

Boven: Sibbe Auke Dijkstra en Vaes Otis van Dijk 
Onder: Dirk Jan Talstra, Marianne Kramer, Imre Aantjes, Ischa van der Meij, Sibbe Auke Dijkstra. Foto: Marit Anker

Partners